Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 17 de setembre del 2013

1. ELS GERMANS LUMIÈRE I LA INVENCIÓ DEL CINEMA

Retrat dels germans Lumière, els inventors del cinema
Actualment, es considera que el cinema va néixer el 28 de desembre de 1895. Aquell dia, els germans Lumière van dur a terme la primera projecció sobre una pantalla i en sessió pública d'una pel·lícula, al Salon Indien de París. En un d'aquests primers films, "L'arribada d'un tren a l'estació de Ciotat", l'efecte d'una locomotora que semblava sortir de la pantalla va espantar als espectadors, alguns dels quals van fugir en desbandada temorosos de ser atropellats per la imatge del tren en moviment projectada sobre la pantalla. 
L'aparell que van inventar i amb amb el qual aconseguiren un impacte tan gran damunt dels primers espectadors cinematogràfics, es va anomenar Cinematògraf i realment va ser una combinació de diferents invents anteriors(càmera fotogràfica, fusell fotogràfic, pel·lícula de 35 mm, llanterna màgica, ...). El cinematògraf era una màquina capaç de filmar i projectar imatges en moviment. Fou el primer enginy capaç de gravar i projectar pel·lícules de cinema.
El cinematògraf era al mateix temps una càmera per filmar i un projector.
La màquina utilitzava una pel·lícula perforada de 35 mm del mateix tipus que les del kinetoscopi d'Edison, però, a més a més, incorporava un sistema d'accionament per "garfis" molt original, inspirat en el mecanisme de les màquines de cosir, sistema que immobilitza un breu moment cada imatge de la pel·lícula davant de la finestra de projecció i la fa avançar a sotragades. L'aparell dels Lumière va ser, d'altra banda, un sistema de projecció en la pantalla gran incorporant una mena de llanterna màgica perfeccionada, de manera que la pel·lícula podia ser vista per molts espectadors simultàniament.
Havia nascut l'autèntic cinema, tot i que no podem negar que les primeres pel·lícules van ser les d'Edison, el cinema com a totalitat és un invent dels germans Lumière. Les pel·lícules dels Lumière sempre eren fetes sobre moments quotidians, sobre la vida laboral o familiar, amb la qual cosa els podem considerar els creadors del gènere del cinema documental. També van rodar les primeres comèdies humorístiques, com les dues versions de "El regador regat".
Però l'efecte sorpresa, clau en l'èxit inicial de les seves pel·lícules, va desaparèixer ràpidament. La progressiva pèrdua d'interés per aquest nou espectacle ser el resultat del cansament del públic davant del caràcter rutinari, repetitiu, monòton i poc imaginatiu del cinema dels Lumière. Els inventors del cinema l'abandonaren molt prest per dedicar-se a altres negocis. Seblava que Edison tenia raó en quant al futur del cinema com a espectacle de masses, però no per gaire temps.
 
* Elaborat a partir de http://www.xtec.cat/~xripoll/cine0.htm i http://ca.wikipedia.org/wiki/Hist%C3%B2ria_del_cinema

ACTIVITATS
1. Per quins motius es considera als Lumière els inventors del cinema i no a Edison i Dickson?
2. Quines característiques tècniques tenia el cinematògraf dels Lumière?
3. Quin impacte va provocar entre els espectadors la projecció de la seva primera pel·lícula?
4. Com eren les primeres pel·lícules dels Lumière? Per quin motiu el públic es cansà ràpidament d'elles?
5. Cerca a youtube altres pel·lícules dels Lumière i descriu-ne l'argument. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada